KING BET Τρίτης 8 Ιουλίου 2014

Οταν μετά από χρόνια μάς ρωτήσουν «ποιες χώρες έφτασαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2014;», δεν θα χρειαστεί πολλή σκέψη για να απαντήσουμε. Τέσσερις παραδοσιακές δυνάμεις, οι τρεις με 10 τρόπαια στη συλλογή τους και η τέταρτη «βασίλισσα χωρίς στέμμα», με πλούσιο παρελθόν στα Παγκόσμια Κύπελλα και με βαριές (ασήκωτες) φανέλες. Κι όμως, ίσως να μην θυμόμαστε πόσα… βάσανα πέρασαν για να φτάσουν ως εδώ. Για παράδειγμα, ίσως να μην θυμόμαστε ότι η Βραζιλία είδε κι έπαθε στο νοκ άουτ με τη Χιλή ή στον προημιτελικό με την Κολομβία, όταν από το 70’ και μετά οι παίκτες της έστελναν την μπάλα στον… Θεό, μπας και τους λυπηθεί και σχολάσει πιο νωρίς το ματς. Ισως να μην θυμόμαστε ότι η Γερμανία ίδρωσε για να πετάξει έξω την Αλγερία στους «16» και ότι με τη Γαλλία χρειάστηκε να απλώσει δυο-τρεις φορές τα πλοκάμια του ο Νόιερ για να υπερασπιστεί την εστία του και το γκολ του Χούμελς.



Ισως να μην θυμόμαστε το θρίλερ που βίωσε η Αργεντινή κόντρα στην Ελβετία και ότι με το Βέλγιο έπαιζε για πάνω από μία ώρα πίσω από την μπάλα. Ισως, τέλος, να μην θυμόμαστε ότι η Ολλανδία έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Μουντιάλ στο ματς με το Μεξικό, ενώ με την Κόστα Ρίκα κατάφερε να νικήσει τον Νάβας μόνο από την άσπρη βούλα.

Ολα αυτά όμως δεν αναιρούν τη δίκαιη παρουσία των τεσσάρων αυτών χωρών στα ημιτελικά. Οπως γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος, «έφτασαν ως εδώ αυτοί που έπρεπε». Αυτοί που έπαιξαν την καλύτερη μπάλα, αυτοί που ήταν πιο συγκεντρωμένοι στο στόχο τους, αυτοί που πιθανόν να είχαν και την τύχη με το μέρος τους. Τώρα όμως, στην 4άδα, μετράνε κι άλλα, η καρδιά, το ταλέντο, η δίψα.

Ολοι θέλουν να βρεθούν την Κυριακή στο «Μαρακανά», δύο θα τα καταφέρουν. Το καλύτερο Μουντιάλ της ζωής μας κρύβει κι άλλες συγκινήσεις. Εκτός από τους δύο ημιτελικούς, μας περιμένουν άλλα δύο πολύ μεγάλα ματς, σε μικρό και μεγάλο τελικό, όποια κι αν είναι τα ζευγάρια. Σκεφτείτε (αν και το έχετε ήδη κάνει) τι μπορούν να δουν τα μάτια μας την Κυριακή, ή Βραζιλία – Αργεντινή (ο απόλυτος τελικός, δηλαδή), ή Γερμανία – Ολλανδία (η επανάσταση των Ευρωπαίων σε λάτιν έδαφος), ή Βραζιλία – Ολλανδία (ακόμα… στοιχειώνει τους «καριόκας» το φάντασμα του 2010 στο Πορτ Ελίζαμπεθ), ή Γερμανία – Αργεντινή (ουδείς έχει ξεχάσει την τεσσάρα στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής).

Αυτά, βέβαια, θα τα δούμε στο επόμενο φύλλο, την Παρασκευή. Ως τότε, θα καθίσουμε να απολαύσουμε δύο συγκλονιστικούς ημιτελικούς, χωρίς φαβορί και χωρίς… ανάσα. Καλή επιτυχία στις επιλογές σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις